Přeskočit na hlavní obsah

Beran - alegorie
















Úvodem poprosím laskavého čtenáře o shovívavost, neb skutečně netroufám si popsat vyčerpávajícím způsobem toto znamení zvěrokruhu, spíše mám v úmyslu vyzvednout některé aspekty. Ať je tento příspěvek brán jako troška do mlýna. Zároveň je potřeba si uvědomit, že toto znamení máme v horoskopu všichni, pouze v něm všichni nemáme Slunce. 

Beran rozhodně není oním laskavým zvířátkem ležícím na hostii v poklidu. Nečeká, až jej někdo sní. Je pln energie a schopen akce. Jeho rohy  třpytí se v odlesku Slunce. 
Nelze opomenout egyptského Amona, jehož vyobrazením je muž s hlavou Berana, vládce Egyptského pantheonu, alespoň v období Nové říše. Máme-li brát do úvahy egyptskou mytologii, nesmíme zapomínat, že jde o poměrně dlouhou etapu, v průběhu které se božstva vyvíjela nejenom v  čase, ale i v různých lokalitách. Snad lze najít sjednocující prvek v tom, že jde o boha mnoha tváří -nepoznatelného. Možná proto jeho spojení jako AMON-RE bylo alespoň ve světle Slunce viditelné...tedy zachytitelná podoba.

Další zajímavou legendu spojenou s Beranem je Zlaté rouno. Jak lze z legendy vytušit, Beran se Zlatým rounem byl obětován. Pro pečlivého čtenáře doporučuji mýtus o Beranovi, který pomáhá utéct dětem Dia Hellé (nepřežije, spadne do moře) a Frixovi (toho Beran šťastně doveze k východu Černého moře), přeživší chlapec jej z vděčnosti obětuje Diovi, stáhne Zlaté rouno, pověsí na strom v Aréově háji (římsky Mars) a strom střeží drak. Pro začínající astrology je tato legenda klíčem k zapamatování si, proč je Beran spojen s Martem a neopomenou se v horoskopu podívat se na pozici této planety a její vztah k planetám či jiným tělesům nebo bodům ležícím ve znamení Berana a zakomponují i dům. Zlaté rouno se stalo námětem velikého putování Agronautů. Ve středověku se legenda stala inspirací k založení Řádu zlatého rouna (Ordre de la toison d'or - 1430), později se stal řádem jako vyznamenáním.

Beran je snad posedlý vítězstvím a jde si za svým doslova hlava, nehlava. Nemyslím tím jen sluneční znamení (to nakonec při slabším obsazení nemusí být vždy výhrou) ale Berana v horoskopu . On nejdříve jedná a potom myslí, a také... v trpělivosti potřebuje hodně se cvičit...zdrženlivost je pro něj trestem :) Nejraději by vše zprudka naservíroval. Kdo takto jedná, bude mít zajímavá postavení v něm nebo aspekty... Má tendenci brát život jako zápas...pozor na pomstychtivost a hru kdo z koho s ním, ten potenciál sebeničení aktivitou je ohromný. Může se projevovat i v předimenzované sportovní aktivitě. Jestli někde hledat odvahu a osobní statečnost, právě kolem Berana... Měl by si vybírat, do čeho energii vloží a naučit se vyhnout konfliktu kvůli věcem nepodstatným...
Pokud se chce člověk naučit regulovat energii, rozkládat síly smysluplně, tak to je tématem Berana, Marta a prvního domu. Lze poznat, v čem člověk sám na sebe působí destruktivně, co předimenzovává, kdy asi ztrácí hlavu. A najde se i řešení, jak toto srovnat.

Fritz Hendrik Julius ve své knize Obrazná řeč zvěrokruhu vyzvedává vlastnost Berana, kdy on dělá pdomínky pro světlo. ve snaze něco objasnit jde hlavou proti zdi, aby udělal díry, přes které může přijít světlo. Mnohdy pouze v konverzaci se skupinou lidí za každou cenu hájí svůj názor a vynaloží hodně úsilí k tomu, aby každý protiargument vyvrátil. Komunikace s ním mnohdy připomíná soudní při, protože každý názor bude potřeba podpořit náležitými důkazy. Posun u Berana nastává, jakmile si uvědomí, že se nepotřebuje obhajovat. 

Další věci je, že mívá sklony považovat vlastní myšlenky za realitu. Praávě proto jsou jeho rady naprosto sugestivní, a jestliže jím podlehnete, po čase zjistíte jakoby jste to nebyli Vy, kdo řídí Váš vlastní život. 
Hlášky typu: 
Jsi naivní, ta situace byla úplně o něčem jiném, jen jsi to nepochopila...
Musíš dělat toto a toto přesně, než něco dalšího uděláš, raději se mně zeptej...
Já to vidím naprosto jasně....
jsou pro Berany typické. 
     

Beran je solitér, který brání své stádo (ty, co je vezme za své). Potřebuje se zastávat toho, komu neprávem dle jeho pohledu ublížili, anebo koho považuje za slabšího. Často brání lidi, u nichž má následně zkušenost, že jej podrazili, smíšenou s pocitem zneužití. To naučí jej, aby svůj oheň používal pouze na ty, co za to stojí. V tomto směru je zajímavý pohled na pozici Marta, Luny a Lilith. Mám zkušenost, že právě pozice Lilith mimo ohnivá znamení rozhoduje o tom, nakolik bude schopen se poučit a bude umět svůj oheň smysluplně zvládnout. Znamení (ale i dům) nám ukážou, jakým způsobem.  Naopak Lilith v Beranovi poblíž Slunce způsobuje až mučivou zkušenost ve fyzickém smyslu, výjimkou není ani  násilí... toto ustane, až zrozenec pochopí, že obětovat sebe sama na oltář něčího ega, opravdu smyslu nemá.        
Je nucen nějakým způsobem se vypořádavat se samotou v různých jejích podobách. Z tohoto pohledu jsou zajímavé planety se zpětným chodem. Mnohdy mívá pocit, že je jediným, kdo to táhne, což bývá často pravda. Bývá to spojeno s pocitem, že je jediným, komu na tom, co táhne, záleží. Po tom netáhnout to sami nějak toužíme všichni. Jenomže Beran není převlečená Váha (ačkoli o Váze se dá velmi dobře říci, že je převlečený Beran), alespoň ne v tom směru, umět zapřáhnout široké daleké okolí do toho, na čem Váze záleží. Potom se to chce podívat, zda není ve Váhách nějaký důležitý bod. Jesliže ano, je fajn si uvědomit, že tento bod také poukazuje na způsob, jakým naopak jiní budou chtít Berana manipulovat. Možná to souvisí i s otázkou komunikace s ostatními. Být slunečním Beranem se silně obsazeným znamením (ať již přímo nebo skrze aspekty), komunikace vypadá všelijak, jen ničím nepřipomíná Váhy ve své roztomilosti. Také se Beranovi špatně manipuluje. Ne, že by se to nenaučil, ale mívá karty rozdané tak, že se mu to po čase krutě vymstí. Zejména s Martem posazeným v Blížencích je vhodné v tomto směru nepokoušet Universum. Ono se to posléze nemile vrátí. Blíženec je znamení se zpětným odrazem. Přímo, to je jediná cesta, která může vyjít.

Snad nejtěžším problémem se jeví umění smířit se s tím, že ne vše lze mít pod kontrolou. Beran umí ponechat věcem volný průběh, ale přirozenost mu velí dostat i toto pod kontrolu, to je výzva. Osvědčil se mi v tomto směru náhled přes siderický horoskop (Fagan/Bradley indické věci nemám odzkoušeny a netíhnu k ním).  Slunce a dosti jiných planet spadne do Ryb, které umožňují jemnější práci a procítění neznáma natolik, až přestane býti děsivím, ale naopak se stane vítaným. Čím dříve si na to tropický Beran zvykne, tím lépe. Je schopen potom jednat mnohem citlivěji. Potom postačí již jen uhlídat planetu, která pusunula se do Berana, která ukazuje na citlivé místo. Jenomže siderické pozice nenabíhají jen tak samy, ony potřebují trochu cílené práce, uvědomění si některých aspektů. 
Stejně tak, jestliže nám roh domu či planeta spadnou do Berana, najednou nabudou na razanci. 
 
Speciální poznámka k Berankám: ovce provádí člověka již od historie a umí přežít i ve velmi nehostinných podmínkách. Pozor, ovce není protějškem Berana i v astrologii, kdo zná Beranky, ten dobře ví, že pouze ve vztahu k rodině bývají mírné, trpělivé a naivní. Ovšem jen do času, než trpělivost dojde. Nevýhodou je, že nelze ten okamžik vymezit. Možná by si jen ženy v tomto znamení narozené měly dát pozor  na to finanční ztráty ze jejich partnerů, v tomto směru se potom jako ovce cítit mohou.     

Je odvážným průkopníkem, 
kardinálním vůdcem,
odvážným hrdinou neschopným kompromisu...

v touze dominovat až posedlé vítězstvím... 
dělá, co on sám chce 

jasný, upřimný, přímý...



Oheň, Mars, I. dům

Typický odsudek Berana:
sobecký - (z)dravě sebevědomý, rozhodně nestojí v koutě, dělá si, co chce 

vznětlivý - říká svůj názor velice razantně a jednoznačně s důrazem ve výrazu a slovním spojení, vystartuje hned na první našlápnutí... 
netrpělivý - zapálený a nadšený pro věc, nejraději by vše udělal ihned, neumí čekat... 
bezhlavě se do všeho vrhá - musí se naučit myslet dříve, než-li něco provede, umění taktiky se dlouze učí díky zkušenostem, velmi rychle potřebuje energii vypustit...
neuznává autority - nebojí se říkat svůj názor, odmítá se chovat, jak se od něj očekává, neumí se smířit se stavem věcí, jaký je...
zbytečné boje - jeho dravost mu brání nebojovat... 


V partnerském horoskopu

SYNASTRIE: Oblast Berana představuje energie, jak na sebe budete působit, když půjde o situace konfrontační. Např. Slunce zde vystaví na odiv právě záležitosti ega, ale bude jednat přímočaře, Luna citlivě, ovšem ne vždy na rovinu, umí své emoce i skrývat. 
Budete schopni spolu něco začít tvořit a jakým způsobem? Který z Vás bude větší diplomat? Budete vůbec spolu provádět různé aktivity? 
Např. Merkur umí i ten největší problém docela hezky zvládnout a říci přesně to, co ten druhý potřebuje....sám ve vztahu k partnerovi příliš vznětlivým není.  

KOMPOZIT:  Ukáže oběma ideální cestu k tomu, jak zvládat právě tyto energie, která planeta zde bude působit nejlépe a ve kterém domě právě bude vhodné kvality Berana uplatnit. Prostě někdy se i zatvrzelost hodí a je na místě. Kde konfrontace  stojí za to, protože problém vyřeší?  A planety ukáži, jak...



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

PONDĚLNÍČEK O Uranovi, enochiáně a jasnozřivosti (2/24)

Uran v domech. Zaujal mě v jedné astrologicke skupině dotaz na přechod Urana 1. domem. Jedná se o nesmírně zajímavé téma i v mé osobní rovině.  Právě, když mi Uran dosedl na ascendent, začala jsem pracovat s enochianskými voláními úplně jinak. Vždy jsem věděla, že mi enochiana dělá dobře, ale to bylo takové spíše pocitové, špatně se to vysvětlovalo. V ten moment mi bylo jasné, co si s ní počít a jak. (Toto je na enochianě nejhorší, neb neumíme přesně definovat povahu bytostí, které přijdou, ani přesně neumíme popsat její účinky a nemáme ani jistotu stran rituální stránky věci, neb Dee a Kelly vypracovali systém, který je odpraktikován pouze částečně. Osobní přístup vyžaduje několik opakování a také přestávky v aplikaci, takže se jedná o magii, již lze porozumět až po létech praktikování.)  Samozřejmě, vzhledem k tématu je potřeba se podívat i na dobu, kdy mi Uran procházel 12. domem. On se neocitne na ascendentu jen tak, nějak fungoval i předtím.  Jeho konjunkce s nativní