Přeskočit na hlavní obsah

Rak alegorie


Rak je o zkoušce, kterou člověk musí projít, by z hlubiny se dostal na světlo tak, jak má a v příslušnou dobu. Také si člověk má být dobře vědom jisté zranitelnosti a měl by umět zalézt, není-li připraven, neb jas Slunce mohl by jej spálit.

Mytologicky je Rak spjat s Cheperem (Cheper, Cheprer), jednou z podob Slunce v podobě brouka scarabea. Měl i podobu muže se scarabeem místo hlavy či muže se scarabeem nad hlavou. Tvor, který povstává přímo z hlubin Země (ovšem musíme myslet na to, aby hlína ve starém Egyptě byla úrodná, je zapotřebí k tomu záplavy Nílské). Možná to vypadá jakože mytologicky mimo, Slunce, když Raku Luna vládne, jenomže jednak šlo o ranní Slunce, které po boji s Apopem vycházelo ze tmy ke světlu a samo světlo šířilo a také Slunce se vrací do temnoty poté, co na obratníku Raka dosahuje své nejvyšší postavení. Tyto souvislosti ocení ten, kdo v horoskopu se dívá i někdy na postavení v dračím zobrazení.
Dalším odkazem je boj hrdiny Herakla s krabem, jehož proti němu seslala Héra, ten krab sídlil v bažině a hrdina jej musel umět zabít, i smrt rozšlápnutím je jistý návrat do země. Rak, krab (nakonec bedlivý pozorovatel jej najde i na fotografii, ovšem není na první pohled patrný) je tvorem vylézající z moře, které je prototypem života, sám má silný krunýř, jakoby ono zemské odrazilo se i v jeho podobě. Je protipólem Kozoroha, ten také není jenom pozemský, jak by se mohlo zdát, jde o Kozorybu. Stejně tak Rak není pouze voda, ale voda sžitá se zemí.

Rak jako znamení spjaté se ženským aspektem Luny (nikoli pohanského Měsíce) klade velký důraz na plodnost. Jsou to instinkty, které člověka mají vést, skrze ně má se naučit o další dimenzi života, toliko ušlápnuté v důsledku stávajícího pojetí civilizace.

Rak působí nesmírně zranitelně. Zdá se, že na něj zakřičíte a on se stáhne. Jenomže nikdy tady nejde o útěk, pouze o vyklízení aktuální, nebezpečné pozice, aby se na ni tiše a nenápadně vrátil, až bude cítit, že tedy skutečně teď ano. A potom jej z ní nesundáte. Umí být natolik intuitivní, až děsí lidi, že vidí do jejich nitra, přitom on jenom řídí se instinktem a mluví o reflexích, které zachytil.
Rak totižto vnímá lidi naprosto jinak. Často klame svým vzhledem, ať říká, co chce, pro něj podstatnou roli hrají pocity. Představa, že má vyjevit své emoce je pro něj naprosto děsivá. Pravdou je, že začne-li s tím, stane se jeho pojetí sebelítosti děsivým pro ostatní :) 

Je mistrem empatie, dává na instinkt a intuici, ovšem umí i logicky argumentovat. Žije ve vlastním světě, mistr snů, ovšem časem se naučí vnímat i reálno kolem sebe a nebude se v tom plést. Ovlivňuje jej vnitřní svět a rád se věnuje fantazii i v umění, ať již jako divák či umělec. Vnímá svět skrze pocity.

Je nesmírně tulivý, což jej neopouští ani v dospělosti. U rodičů hledá ochranu a při její absenci strádá.  Jako rodič naopak potřebuje chránit své děti. Málokdy mívá pocit, že zde svojí práci odvedl na jistotu a také sám težce nalézá něco jako oporu a ochranu. 

Matka je pro něho téma vůbec obecně, ať již jde o matku vlastní, matky svých blízkých, vnímání matky jako sebe či své partnerky. Nachází zde různé odstíny emocí, ve kterých vždy nalezne jistou střepinu, o kterou se zraní. Jeho ideál vznešeného mateřského přístupu nezbytně naráží na realitu. V tomto směru může mít vemi vysoké nároky na sebe či svojí partnerku. S rakem za zády je potřeba se smířit s tím, že bude se vměšovat do mateřské role...   

Jisté je, že Rak trpí zvýšenou potřebou po jistotě a jeho ujišťování se, že je vše jak má, nic nezapomenul, všechno probíhá, jak má a vůbec snaha kontrolovat ze své ulity věci, což mnohdy deleguje na ostatní a následně rád i zkontroluje, prověří, spolehlivě lezou jiným znamením na nervy.  Tato jeho potřeba totiž může nabýt až obscendantních rozměrů. Cokoli považuje za rizikové pro život, zdraví, majetek, dobrou pověst... hodlá ze života odstranit. Proto jako rodič v době puberty svých dětí zažívá něco jako terapii elektrickými šoky. 

Další problematickou oblastí, kterou bude potřebovat odbourat ze svého života je skutečnost, že mu přílíš záleží na tom, co o něm soudí jiní... Když povede se Slunce v Raku s nějakým aspektem Jupitera či Saturna, to se začínají dít věci. Protože ona věta, co na to řeknou lidé může se stávat až pohrůžkou. Takový Střelec či Vodnář je vypustí jedním uchem tam a druhým ven, ale Panna, ta to může brát vážně. Váha, když zjstí, že to nedá diplomaticky se změní v Árese ve válečném tažení. Píši to proto, že ono zdánlivě uťáplé znamení umí hnout žlučí, jako nikdo jiný. 

Jestliže hledáte, kde se berou Vaše obavy, podívejte se na Raka, je-li prázdný, máte štěstí, je to pouze o Luně (ta je proměnlivá, snadno, téměř sangvinicky, se jích zbavíte). Dům, v němž se Rak vyskytuje,  napoví, jakou oblast obavy zasahují....snad nemáte 12. dům, potom je to hodně podvědomě zasahující do všeho. Rak v 11. domě, obtížně navazujete přátelství, možná máte minimum až žádné přátelé. V 10. domě je to obtížnější s kariérou. Jestliže jste sluneční Rak a nemáte jej na hrotě 10. domu, je oživený a osvětlený Sluncem, podle konstelace dalších planet lze dojít ke kariéře zajímavým způsobem.   

Co musí překonat

choulostivost, změny jakékoli přijímá těžce a potřebuje chvíli, než se srovná; je pomalejší

bojácnost, projevuje se zde pud sebezáchovy, ale pozor, on se projeví a umí i bojovat; ovšem bývá obvykle nedůvěřivý;

skrze city umí dobře vydírat, je empatický, takže nemá problém najít ono velmi slabé místo;

nevyrovnaný, neb Luna proměnlivá je a on na vše reaguje,cokoli může jeho náladu rozladit;

hrozí fixace na matku a následně příliš ochranářský přístup k dětem, který může vyústit do žití života pouze skrze své děti. 

 Rak ve vztazích

Synastrie: Rak nám ukáže, jakým způsobem se popereme s tím, co si o nás povídají jiní. Neb právě toto může být kamenem úrazu vztahu, který je buď pro ty dva anebo potom i pro okolí, podle  toho, jaký kdo klade důraz na to, co o něm mluví ostatní. Do jaké míry si umíme vyčlenit to své jenom jako své anebo jej potřebujeme sdílet s ostatními? Jistě, obvykle partneři dávají navenek najevo, že jsou spolu. Ale nakolik dávají navenek i svůj vztah samotný?
Bojí se jeden druhého anebo naopak je zde důvěra? Jak se poperou s obavami stran toho druhého, napadjí je? A jestliže ano, z čeho pramení?

Kompozit: Zde nalezneme, na čem bychom měli umět zapracovat. Jak se vypořádat s energiemi tohoto znamení, kde přistane, v které části  horoskopu? Protože toto je ideální stav, který vyhovuje oběma partnerům. Ve které oblasti jeviště (tím myslím domy) budete jen sami pro sebe? Pokud na ascendentu, bude všem zjevné, že vylezete pouze občas a někdy i na zkoušku. Může zde být i hodně protikladů, jež okolí nemusí dávat smysl.  Hrot 4. domů, domácí věci mají být velmi citlivou záležitostí, jestliže na descendentu, samotná povaha a podstata vztahů bude jen o vás, tedy nebude vhodné svěřovat se kámoškám.  Na hrotu 10. domu bude tato citlivost, porozumění, zbavení se obav něčím jako úkolem po celý život fungování partnerství. Jak byste měli mít nastaveny rodinné hodnody? Velmi  zajímavá otázka.          

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

Etika a esoterické služby

Tento článek je určen také klientům, kteří se obracejí na různé kartáře, astrology a pod. V této oblasti funguje hodně šikovných a talentovaných lidí, potom hodně lidí, kteří do jisté míry zvládnou službu a své udělají, ale také i lidé, kteří služby poskytují pro uspokojení svého ega, což může působit problémy.  Okamžiky, kdy se na nás obracejí lidé se žádostí o výklad, protože očekávají od člověka označujícího sebe jako kartáře či astrologa profesionalitu (a oprávněně), jsou stěžejní, aby se profesionál poskytující službu (ať již úplatu či jinou protihodnotu) tázal sám sebe, zda v daném případě zakázku vezme či nikoli. Není pravdou, že lidé poskytující takové služby za úplatu musí vzít každého, kdo se na ně obrátí. Nemusí. Jen místo mamonu to chce přemýšlet intuicí. Profesionál si takto ušetří  mnohé problémy do boudoucna. Zkušený profesionál musí mít během čtení/slyšení objednávky jasno. Jistě, může se zmýlit, pokud připouští, že není neomylný, zůstává bdělým. Při sezení klient