Přeskočit na hlavní obsah

Ryby alegorie



Ryby jsou dva navzájem odvrácené srpky Měsíce. Řecká mytologie s nimi pojí ryby, které zachránily Afrodité a Érota před mořským Typhonem. Před tím, co vynořilo se z hlubiny a působilo jako monstrum. V Egyptě bylo znamení spojeno se dvěma životadárnými cévami Nilu, které rozvodněné lákají k rybolovu. Je to i epocha spojená s nástupem křesťanství.

Rybí mlčí a brouzdají se v moři, oceánu, který je symbolem kolektivního nevědomí. Vůbec egyptský mýtus o stvoření světa mluví o chaotických vodách, v nichž se ztratily Atumovy děti Tenuf a Šu. Po tomto zážitku, kdy Atum aktivoval své vševidoucí oko a  nalezl je, v sobě našli zalíbení a zplodili Nut a Geba. Nut a Geb měli spoustu dětí, hvězd, jenomže Nut v záchvatu šílenství (to se egyptským bohyním stává) všechny děti pozřela. Nazlobený Geb ji zahnal a ona obestřela zemi (Geba) oblohou, přes kterou pozřené hvězdy prosvítají. Právě Nut představuje hranici mezi řádem a chaotickými vodami oceánu. By mezi sebou tito dva bohové neválčili, postavil se mezi ně Šu a potkává se s Tenuf, když voda dopadá na zemi.

Se znamením  Ryb je spojená mytologie počátku vzniku světa a hrozba jeho ukončení potopou. Pouze Nut odděluje od chaosu vše živé. Z hlubokých vod vystupují monstra, pouze ryby mohou Bohy i lidi zachránit. Hranice mezi existenci a neexistenci může být velmi křehká, a právě toto se projevuje ve znamení Ryb.

Mlčí jako Ryba, s Rybou nikdy nevíš, na čem jsi. Často slýchávám tato klišé. Nu, pravdou je, že toto znamení je proměnlivé, ponořené do vnímaní kolektivního nevědomí a také se v něm může rozprostírat až bezbřehá empatie. Oddání se Rybám bez mezí vede k šílenství.  Ony nepozorují svět, ale mysl, jak svět pozoruje - řekl myslím Forrest.

V tomto úseku horoskopu člověk nachází schopnost splynout s vlastními sny. Někdy stěží poznává fikci od reality, fabulaci od pravdy. Jenomže právě snové stavy s tímto znamením spojené vedou k rozšířenému vnímání. Vcítění se do poctu jakéhokoli jiného tvora, organismu, věci... Zde se nachází prostor pro mystiku. 

Také se může stát, že Ryba nerozlišuje hranice. Jak říká Julius, celkově nechá druhé disponovat se svým majetkem, tu ho však náhle napadne, že on bude disponovat majetkem druhých. Chybí zde rozlišovací schopnost, k ni je potřeba se zkušenostmi dopracovat.  

Ryba má v sobě schopnost dokonalého splynutí s prostředím, co znám Ryby, tropické i siderické, umí mimikry, kdy je lidé vidí tak, že do prostředí zapadají pro sluneční Rybu je to pouze rozhodnutí (ano, i k tomu časem dospěje), že chce působit a působí. Jedna moj přítelkyně Rybka mi doslova říkala, ač oblečená v běžných hadřících jdu jen na procházku, bývá často vnímaná jakoby na sobě měla něco hodně luxusního. 

Má srdce v hlavě, tedy přemýšlí skrze emoce. Můžete ji racionálně cokoli vysvětlovat, ale když jí se něco nezdá... je to šílené. 
Také, když pojmou náklonnost či se zamilují, chtějí dát druhému něco ze sebe. Kdysi jsem četla (nevzpomenu si kde, ale jakmile na to zase narazím, určitě zde uvedu), že se vzdá raději kusu vlastního těla, nežli partnera, jehož miluje. Přišlo mi to jako poněkud nadnesené, až jsem to poznala v praxi. Ryba je v kalných náchylná  krůzným závislostem a touhou splynou s okolím, jež na ni pohlíží jako na mimozemšťana. Ryba ve vodě pořád plave vpřed, v kalné neví, ale možná tuší kam. Jakmile narazí na čistou vodu, tedy lásku, kde nachází v tom druhém oporu, je mu schopna dát mnohem více, nežli si umíme představit. 
U partnera přijme jeho prostředí, okolí a zlé jazyky říkají, že i peníze za své. Jenomže stejně tak i ona je schopna poskytnout toho partnerovi.      


Co musí překonat...

Nebezpečím tohoto znamení je únik ve smyslu útěku. Omezení reality na minimum. Schopnost jakoby umět vygumovat to, co se člověku do života nehodí. Jistě, dá se tomu říkat chaosmagie par excelence, ale mystik by si měl uvědomit, že vše vygumované jinak se zase zapíše a třeba za více nepříjemných okolností. Neb odžít si své, od toho nikoho útěk nespasí.  

Alkoholismus, drogy a pod, často pod rouškou mystiky, či udělání svého času lepším. Stejně tak únikem může být workoholismus, jakoby místy zmutovali s Pannou... Prostě může být looserem ztraceným v závislostech, stejně tak mistrem transformace. 

Za své berou věci, takže umí se pro druhého doslova obětovat, jen aby mu ukázaly, že na to
má. Ony plní své sny přes jiného, jakoby to je aktivovalo.

Umí setřít hranice mezi sebou a jiným člověkem, oddají se mu, jenomže ne každý toto energicky dává.

Až legendární zájem o smolaře (K. Burt). Mají dobrý pocit, když je někdo potřebuje, takže ujmou se i nebožátka, které je na tom docela dobře.

Můj přístup k nim

Nikdo neumí lépe mlčet, než ony. Prostě když jím to vyhovuje, klidně se odmlčí a vůbec je to jedno, plují v jiných vodách, jen aby se později přiřítily. Udržet tajemství umí, jen znepokojují okolí jeho naznačováním, což tomu, kdo se jím svěřil, přispěje k nejedné horké chvilce . Ale jinak se s nimi hezky mlčí...
Jsou proměnlivé, ale jde o jejich přirozenost, nepřijde i, že by to dělaly jen proto, aby nás mátly. 
Ryby mají smysl pro abstraktní otázky, ale problém je, že pokud nemají dobře usazenou hmotu, rozplynou se u nich finance i vztahy. 
Někdy neumí pochopit některé praktické dopady a souvislosti, otázkou ale je, jestli jejich svět je nebaví více. 
Umí pomáhat až do roztrhání těla. Však běda tomu, kdo pomoci nechce, jsou ohroženy spasitelským komplexem, protože sebe vidí v realizaci jiných.
Mám je ráda, i když mi někdy lezou na nervy tím, jak na úkor sebe a proti sobě akce dělají, protože jím nedochází některé hmotné sekvence.



Nastavení si vztahu k vlastním Rybám


Ryby, znamení, které přes řeku dostává se k oceánu a přes oceán k vesmíru. Hlubina, snění, ale i alkoholové otupění, tráva rozevlátá po duši, mozek posypaný bílým práškem...
Přijetí duše v její nekonečné pestrosti bývá vykoupeno vnímáním všeho a ničeho zároveň.
Odvaha spoléhat na běh Univerza,
 Více štěstí než rozumu.
Mučedník touhy po vlastní dokonalosti propojení se vším.... 
kolektivní prožitky a reakce misantropickým útěkem na ně....
Také jasnovidec, empat věrně popisující prožívání emocí, břemeno cizího smutku v nitru, při nenastavení hranic hrozí kolaps individuality...

Ten kousek Ryb v nás za toto vše může, díky jejich aktivitě umíme vnímat, vykládat tarot, cítit proudy energie. 
K. Burt tvrdí, že mnohdy Ryby nemají jasnou hranici s Vodnářem a splývají s ním. To vysvětluje mnohé.

Však jejich původním vládcem je Jupiter, Neptun je až druhotným. Když si uvědomíme přístup k transsaturnům, posune nás v poznání astrologie zase trochu do jiné roviny.  

Pohled na ryby jako siderické znamení

Siderický pohled na Ryby ještě některé věci vnímá jinak. Ryby z tohoto pohledu nejsou tvorové otevření čemukoli, brouzdající si v nekonečnosti oceánu... nemající hranice mezi světem svým a světem ostatních. Sice ve vodě je rozostřené vnímání hranic, ale mají zkušenost s vymezením se. Siderická Ryba má za sebou zkušenost, jaké to je být tropickým Beranem. 

Jsou to spíše pragmatické potvůrky, přesně to, pro co mám slabost. Ryba přilne ke svému prostředí absolutně, využije jej pro svůj pohyb, je mršná, velice těžko ji lze zachytit. Není vhodné chytat ji do sítí či na udici, potom neprojeví plný svůj potenciál. Je potřeba nechat ji, aby si žila ve svém proudě. Ryba tíhne k perspektivě, klade důraz na to, aby porozuměla tomu, proč je právě to či ono důležité. Potřebuje opatrně připlout, prozkoumat, a zmizet... opětovně opatřně připolout, prozkoumat a zmizet... až po několikatý cyklus vezme tyto vody za své a totálně se jím přizpůsobí. Potom je transformovaná a my možná máme problém poznat ji. 

Je nahá, přímočará a umí se pohybovat mezi světlem a tmou. Zdržuje-li  se více v temnotě, působí mnohdy až děsivým dojmem. Zároveň myslí srdcem. Naivitu bych u ní nehledala.

Aby se dostala do více komplikovanějších a abstraktních myšlenek, je potřeba mnohem více propojení imaginalna s myslí.

 Siderický horoskop je o tom, že si zrozenec uvědomí něco vyššího ve svém životě a bude pevně rozhodnutý právě toto dostat i co nejvíce do své běžné reality. Je to spíše magický akt, nežli životní rozhodnutí. Možná si toto čtenář absolutně neumí představit, známe tropické Berany, že ano... Jenomže ono to jde a je to možné. Ač zdá se to býti neuvěřitelným. Taková Ryba je potom naprosto věrná svému původu, má tendence jej nacházet.... Ani nejde o nějaké formálně laděné úkony, jako spíše srdcem.

Ryby jsou znamením, které mají celistvou duši, když jsou s někým jiným. Ty siderické. Tropické mohou hodně zdrhat, spíše jemně se napojují, vazba bývá hodně pružná. Siderická Ryba, jakmile objeví svojí druhou polovinu, je schopna za ni dýchat a udělá cokoli na světě, jen aby ji získala a udržela si ji, stane se jí naprosto oddanou. Předem raději varuji romanticky laděné čtenářstvo, aby si z tropického Berana nepředstavovali ihned siderickou Rybu. Znameni nekopíruje celé znamení. Jedná se o potenciál, kterého je docela pracné a obtížné dosáhnout. Vyžaduje to absolutní aktivaci vůle a přesvědčení, že toto jsem doopravdy Já.   

Spálené planety se v nich krásně schladí.  

Ryby a partnerství

Synastrie:  Ukazují nám nakolik a jak splyneme spolu, navedou nás do čistých vod a získáme představu, jak budeme působit v těch kalných.  Jak moc budeme pohlceni sebou navzájem? A který dům je u koho v tomto znamení? Protože v tomto domě uděláme pro toho druhého cokoli a je nám naprosto jedno, jak by na to reagoval kdokoli jiný. 
Mezi potřebovat někoho a být na někom závislým existuje ostrá hranice. Záleží pouze na tom, nakolik umíme se svými emocemi pracovat, jen někomu se toto dělá samo, jiný se emoce musí naučit správně zvládat.

Kompozit: souznění, jak má mezi námi ideálně vypadat? Ve kterém bude domě? Je to náš odrazový můstek, životní cíl vztahu, něco, co prezentujeme navenek, anebo pouze maska za kterou se skrýváme? Máme zde Jupitera či Neptuna? Půjde to samo. Ale není špatné planety, pouze jsou výzvy, které musíme překonat. Jít do kytek může i ten sebeideálnější kompozit, pokud nemáme zvládnutou synastrii. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

Etika a esoterické služby

Tento článek je určen také klientům, kteří se obracejí na různé kartáře, astrology a pod. V této oblasti funguje hodně šikovných a talentovaných lidí, potom hodně lidí, kteří do jisté míry zvládnou službu a své udělají, ale také i lidé, kteří služby poskytují pro uspokojení svého ega, což může působit problémy.  Okamžiky, kdy se na nás obracejí lidé se žádostí o výklad, protože očekávají od člověka označujícího sebe jako kartáře či astrologa profesionalitu (a oprávněně), jsou stěžejní, aby se profesionál poskytující službu (ať již úplatu či jinou protihodnotu) tázal sám sebe, zda v daném případě zakázku vezme či nikoli. Není pravdou, že lidé poskytující takové služby za úplatu musí vzít každého, kdo se na ně obrátí. Nemusí. Jen místo mamonu to chce přemýšlet intuicí. Profesionál si takto ušetří  mnohé problémy do boudoucna. Zkušený profesionál musí mít během čtení/slyšení objednávky jasno. Jistě, může se zmýlit, pokud připouští, že není neomylný, zůstává bdělým. Při sezení klient