Přeskočit na hlavní obsah

Vodnář alegorie


Rozlévač vody a tvůrce deště. Tak jej označuje babylonsko-chaldejská a egyptská mytologie. Podle řecké mytologie, pouze on mohl zachránit svět před potopou. Je spojen i s Ganymedem, mladíkem, jehož dal Zeus unést, aby mu doléval číši.    
Není podstatná voda sama o sobě, ale nádoba. Ony dvě čáry v symbolice jsou dva hadi, nikoli voda, jak se mnozí domnívají.

Vodnář je ten, který směřuje za poznáním v esoterickém slova smyslu. Nejde o studium, jako u Střelce, ale o poznání ve smyslu vlastní zkušenosti, prožití a propojení se s tím, co člověk poznává. Nikoli rácio, nýbrž intuice je smyslem tohoto znamení.  Probuzení schopností, které v člověku tuze dřímají anebo naopak šarlatánství. Záleží na využití příležitostí tohoto znamení. Jak říkal Jung (Vodnář na ascendent): nevěřím, že Bůh existuje, vím to.

Archetyp Blázna představujícího zcela nezkrotnou individualitu. Zachycení inspirace, Múzy, osvícení. Necítí povinnost vůči nikomu, ani těm nejbližším, ani ti nesmí stát v cestě. Představuje nevázanost v absolutním slova smyslu. Nejde o rebelantství,  rebel se vůči něčemu vymezuje. Zatímco Vodnářovi je vše naprosto jedno.

Nepředstavujme si jej jako něco étericky rozevlaté, však původním vládcem znamení je Saturn, který vymezuje hranice, ale zároveň je zde nový vládce Uran, ten naopak hranice posouvá. Je potřeba mít nastavené a zpracované své hranice velmi dobře, potom i jejich posun je snadnější. To, co máme zasuneme nebo odhodíme, protože potřebujeme jít dál. Jít dál znamená posun, udržení, nikoli zběsilou jízdu, kdy na vědomí těžce nestíháme. V opačném případě budeme trpět sklony zpochybňovat si vše. V tomto směru umí bát Vodnář až neosobní.   

Touha po poznání pravdy překračuje možností jiných znamení. Je potřeba si dát pozor, aby se z touhy nestala póza, neb právě pozérství je jeho temnou stranou. To nastává tehdy, když nezávislost je jedinou normou, jíž se rozhodne uznávat. Nezvládnutý Vodnář odmítá akceptovat jakýkoli závazek... je v tom vliv věčně mladého  nalévače ambrózie. Ono poznání pravdy v nejpovrchnější rovině sklouzává až k nezřízenému zájmu o klepy. Ale ani v této rovině mu nelze upřít schopnost sbírat poznatky.  

Vodnář představuje revoluci, v činech i myšlení, které je neotřelé. Je mu jedno, jak působí na konvenční společnost, on chce být nezávislým. Má velmi dobrý smysl pro humor a navozuje pocit jisté střelenosti.

Julius zdůrazňuje jeho zájem o formy vágního okultismu, až zacházejícího do šarlatánství. Při praktických věcech bývá mnohdy upřímně bezbranný. 

Často splývá s Rybou resp. balancuje s některými jejími vlastnostmi, však nádoba Sv. Grailu nese v sobě vodu...

Co musí překonat:

póza, je pastí, by jeho novátorství za každou cenu bylo ještě svobodou, ne maskou, která pro něj samotného představuje past,

kverulant bojující jen za princip, ten je nade vše,

absolutní nevypočítavost, neb ve jménu pravdy umí pořádně ublížit i těm, kteří jej milují, ovšem pro něj láska není hranici,

paranoidní představy, že svět se spikl proti  němu;

místo citů jen chladné myšlenky, touha po geniálnosti vše ostatní zabije;

běda, když podřídí se konvencím, ty stanou se maskou zakrývající něco jiného. 


Co nám dává:
Umožní vidět svět jinak a zbavit se čoček, přes které se díváme. Není barva, jsou všechny a žádná. 

Dokáže proměnit jakýkoli šok, který zažijeme, v osobnostní růst. 

Aktivace jeho potenciálu přivede člověka k věcem, které předtím nedělal, či dokonce o nich prohlašoval, že je nikdy dělat nebude. 

Peníze nesjou vším, nejsou tím motorem života, potřeba provést věci bez ohledu na odměnu.

Vycouvání z něčeho, co najednou přestává být pohodlné, najednou v tom není smyslu, mnohdy změna způsobu života.


Zajímavé vazby na jiné astrologické archetypy
Pokud jde o Lilith ve Vodnáři je to část osobnosti, která umí být nesmírně chladná a donutí druhého, aby kvůli ni lezl po střepech.  

Merkur v něm umí se povznést nade vše, neuznává ani racionální pravidla, jsou stejně validní jako esoterní pravda. Jak říká Julius, myšlenka je pouze předehrou k vjemu. 

Mars v něm  způsobuje expanzi nezávislého pohledu, vnímání a v podstatě umí rychle ze sebe střepat zdání, že někoho konkrétního potřebuje způsobem, který konkrétní jedinec nemusí zvládat.

Venuše v něm začne býti spokojená, až s pocitem, že není závislá na nikom. Pocit závislosti, ať již finanční, pracovní  nebo partnerské v ní vyvolává reflex setnout problém gilotínou.

Siderický Vodnář
V tomto směru je o manifestaci přístupu: "Pomoc nalezneš na konci vlastní ruky." Potřebuje se sám vlastními silami přičinit o svůj život, mít osud ve svých rukou. Důsledně rozlišuje oblasti s nastavenými hranicemi a jejich posunem snad bývá posedlý. Umí skvěle nicotu a zvládá chaos s přehledem.    

V partnerských horoskopech

Synastrie ukazuje věci, v nichž jsme individualitou a aspekty nám prozradí, nakolik ta individualita umí tzv. kopat za vztah, co do něj přináší. Také ukazuje způsob, jakým budeme k individualitě toho druhého přistupovat. 

Kompozit ukazuje oblast, v niž budeme ve vztahu pouze pro sebe, jeden pro druhého. Kde je potřeba mít hranice a zároveň si je posouvat. Protože bez hranic si těžce uvědomíme, zda tento vztah má smysl, ani zda se posouváme, nebo je to takové pořád stejné. 

Platí zde, že můžeme se na tom, co je ve Vodnáři rozbít, proto je důležité zvládat individualitu, na kterou ukazuje synastrie. Ale uchopíme-li toto znamení jako příležitost, navzdory naším předchozím zkušenostem, radám těch zvenku, můžeme se propracovat ke vztahu, o jakém lze jen snít.      


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spálené planety

Spálená planeta (od 0,15 až 4 stupně od Slunce) sice znamená, že zrozenec má sklony k jednání, myšlení či vnímání pod vlivem jejího poškození, ale také má šanci z jejího popela povstat jako Fénix. Ačkoli podle zaužívané interpretace by taková planeta měla stabilně zrozenci podkopávat nohy. Tento příspěvek si dovoluji napsat, protože jsem v praxi u různých zrozenců měla možnost nalézt způsob, jak využít přednosti této pozice a narovnat její handicapy. Pravda, není to pouze otázkou jednoho rozboru horoskopu, ale být nápomocen i při různých situacích natolik, aby si zrozenec tyto věci uvědomoval a vytvořil si návyk na trochu jiný model chování.   Chci svým příspěvkem připomenout, že spálené planety nemůžeme brát jako známku neměnné idiocie v jisté oblasti, nýbrž je vhodnější k nim přistupovat jako k jistému omezení, které může umožnit trochu jiný pohled, a s nímž lze pracovat.  Spálená Venuše Se spálenou Venuši se lze jen stěží vyhnout ohromným citovým zklamáním.  Subjektivně taková situa

Lilith z pohledu astrologického

The matter is a prison Osobně se domnívám, že Lilith jako taková vyžaduje osobní přístup astrologa, i kdyby tím přístupem mělo být její ignorování. Máme snahu se domnívat, že existuje pouze jedna Lilith (či jeden pohled na Lilith), jenomže již v démonologii si nelze nepovšimnout mnoho vrstev různorodých mýtů o Lilith. Proto máme v astrologii na výběr ze dvou bodů. V dnešní moderní době je velice jednoduché uchopit téma Lilith feministicky anebo ryze démonicky, on rozdíl až tolik velký co do základu nebývá. Jedná se o téma umožňující subjektivní pohled, ten můj vychází z magické transformace a démonologie.  Onen subjektivní přístup začíná v momentě, kdy se astrolog má rozhodnout, zda ve svojí astrologické praxi použije skutečný bod Lilith anebo střední, tedy korigovaný bod, protože Měsíc se nepohybuje přesně elipse, jak předpokládá střední Lilith (rozdíl může být i 5 stupňů). Střední se označuje jako Mean a skutečná jako True. Běžnější se používání Mean Lilith, což kolegy považující Lil

Etika a esoterické služby

Tento článek je určen také klientům, kteří se obracejí na různé kartáře, astrology a pod. V této oblasti funguje hodně šikovných a talentovaných lidí, potom hodně lidí, kteří do jisté míry zvládnou službu a své udělají, ale také i lidé, kteří služby poskytují pro uspokojení svého ega, což může působit problémy.  Okamžiky, kdy se na nás obracejí lidé se žádostí o výklad, protože očekávají od člověka označujícího sebe jako kartáře či astrologa profesionalitu (a oprávněně), jsou stěžejní, aby se profesionál poskytující službu (ať již úplatu či jinou protihodnotu) tázal sám sebe, zda v daném případě zakázku vezme či nikoli. Není pravdou, že lidé poskytující takové služby za úplatu musí vzít každého, kdo se na ně obrátí. Nemusí. Jen místo mamonu to chce přemýšlet intuicí. Profesionál si takto ušetří  mnohé problémy do boudoucna. Zkušený profesionál musí mít během čtení/slyšení objednávky jasno. Jistě, může se zmýlit, pokud připouští, že není neomylný, zůstává bdělým. Při sezení klient